ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η αναπαραγωγή είναι η σημαντικότερη στιγμή για έναν χομπίστα εκτροφέα με πολύ έντονες συγκινήσεις και χρειάζεται πολύ προσοχή , αυστηρή τήρηση κάποιων κανόνων , γνώση και ασφαλώς τύχη.
Τα καναρίνια ως πλάσματα της φύσης αντιδρούν διαφορετικά το καθένα σε όλες τις διαδικασίες, όπως περίπου και οι άνθρωποι. Εδω θα παρουσιάσω την συνήθη διαδικασία που ακολουθώ μέσα από προσωπικές εμπειρίες και από συζητήσεις με άλλους φίλους εκτροφείς και όσο ποιο απλά γίνεται.
Στο φυσικό τους περιβάλλον τα καναρίνια ξεκινούν την αναπαραγωγική τους διαδικασία την άνοιξη όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και σταθεροποιήται κατα την διάρκεια της ημέρας κοντά στους 19 βαθμούς και η διάρκεια ημέρας είναι από 13-15 ώρες.
Οι εκτροφείς καναρινιών που έχουν τα πουλιά σε κλειστούς χώρους , προσομοιώνουν τις συνθήκες αυτές με τεχνητό φωτισμό που αυξάνεται σταδιακά (ώστε να προσομοιωθεί και η εποχή) αλλά και η θερμορασία. Τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας είναι από 30-60 % , και ξεκινάνε την αναπαραγωγή νωρίτερα από τον Ιανουάριο και πολλές φορές από τον Δεκέμβριο.
Στις εκτροφές σε εξωτερικούς χώρους που δεν είναι δυνατό να προσομοιώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες , περιμένουμε και ανάλογα σε ποιά περιοχή μένουμε και αρχίζουμε από Μάρτιο-Απρίλιο.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τα πουλιά μας και να τα βάζουμε σε πάνω από 3, το πολύ 4 γέννες ανα έτος.
Εγώ κάνω τις ζευγαρώστρες μου 60cm μήκος , 40cm ύψος , 35cm πλάτος και με δυνατότητα αναιρούμενου χωρίσματος στη μέση για διαχωρισμού του ζευγαριού και αργότερα των μικρών. Στις 3 πλευρές είναι κλεισμένες με μελαμίνη και σε όλες τις ενώσεις έχει τοποθετηθεί σιλικόνη για να ασφαλίσουν όλοι οι χώροι και να μην έχουμε ανεπιθύμητους
"επισκέπτες" (ψείρες).
Ξεχωρίζουμε και διαλέγουμε να έχουμε ώς γεννήτορες υγιή πουλιά,.
Προσέχουμε ώστε να έχουν έναν άνετο χώρο , φροντίζουμε επιμελώς για την καθαριότητα της ζευγαρώστρας και ξεκινάμε την διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού.
Στη φάση αυτή προτιμάμε η ζευγαρώστρα να έχει αδιαφανές χώρισμα ώστε να μην έχει οπτική επαφή το ζευγάρι. Το αρσενικό "πυρώνει " ποιο γρήγορα από το θηλυκό και θα αρχίζει να κελαηδά συνέχεια αναζητώντας σύντροφο.
Όσο και να σας φαίνεται περίεργο η προγεννητική περίοδος , η προετοιμασία δηλαδή είναι η ποιο καθοριστική στιγμή για την επιτυχία της αναπαραγωγής και για την ανάπτυξη υγειών νεοσσών.
Ξεκινάει περίπου 2 μήνες πρίν την αναπαραγωγή.
Προτιμούμε ένα μίγμα πλούσιο σε λιπαρούς σπόρους , ειδικά για τα θηλυκά , καναρινόσπορο, νίζερ, βρώμη, κανναβούρι, σιτάρι,κεχρί, περίλλα, λιναρόσπορος, κία .
Ενδιάμεσα ενισχύουμε με πολυβιταμίνες το νερό για να πάρουν τα πουλιά μας όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το σώμα τους για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στη δύσκολή αυτή περίοδο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα και φυσικές πηγές πρωτεϊνών.
Πρέπει να προσέχουμε πολύ με λαχανικά ιδιαίτερα, καλό πλύσιμο.
Εγώ τα αφήνω σε μία λεκάνη με νερό και ξύδι για 15 περίπου λεπτά και μετά ξεπλένω με νερό.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τα "σερβίρουμε"
Τα καναρίνια είναι πολύ ευαίσθητα σε μικροοργανισμούς και φυτοφάρμακα.
Μία πολύ μικρή ποσότητα φυτοφαρμάκου που ίσως έχει μείνει πάνω στο λαχανικό μας και που για τον άνθρωπο είναι ασφαλή , για το καναρίνι μας ίσως αποβεί μοιραίο.
Από τα σημαντικότερα είναι το μπρόκολο , το σπανάκι , το μαρούλι το μήλο το καρότο κα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ : Πίνακας Βιταμινών Φρούτων και Λαχανικώ
Απαγορεύονται όλα τα είδη λάχανου, αβοκάντο, γκρέιπ φρουτ, δαμάσκηνο, λεμόνι.
Απαραίτητο είναι το κόκκαλο σουπιάς , επεξεργασμένο , βρασμένο, καθαρό , που είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου και χρειάζεται όλο το χρόνο.

Εγώ στα κλουβιά μου έχω υπόστρωμα από ειδική άμμο πουλιών που έχει ασβέστιο, φώσφορο, μέταλλα , ιχνοστοιχεία κα.
Στο κάτω μέρος βάζω άμμο για γάτες που συγκρατεί όλες τις οσμές , μη αρωματική , και επάνω ρίχνω την άμμο για πτηνά.
Πολλοί βιάζονται να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή και πολλές φορές αυτό έχει άσχημα αποτελέσματα και για τους νεοσσούς (άρρωστα πουλιά κλπ )και για το ζευγάρι μας . (εξάντληση , αρρώστιες , θάνατος).
Δεν χρειάζονται βιασύνες , ξέρω και γω το έκανα , αλλά δεν είναι σωστό.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε να μην ζευγαρώνουμε συγγενικά πουλιά (αδέλφια ) . Ποτέ δεν βάζουμε δύο πουλιά με "σκούφο" να ζευγαρώσουν , και ποτέ δύο λευκά κυρίαρχα.
Εάν έχουμε πουλί με σκουφί , το ταίρι δεν θα πρέπει να έχει.

Στα καναρίνια ράτσας καλό είναι να διατηρούμε την ράτσα και να ζευγαρώνουμε ίδιου είδους πουλιά.
Το πτέρωμα διακρίνεται σε : έντονο , χιονέ και μωζαίκ. Ο καλύτερος συνδιασμός είναι να έχουμε ένα έντονο και ένα χιονέ. Ενώ τα μωζαίκ μεταξύ τους.

.jpg)


Κόκκινο Λιποχρωμικό Έντονο
Κόκκινο Λιποχρωμικό Χιονέ
Από φίλο εκτροφέα έχω πάρει και ακολουθώ το παρακάτω πρόγραμμα διατροφής
Ετήσιο Πρόγραμμα Διατροφής
Προσέχουμε να μην παχύνουμε τα αρσενικά μας γιατί θα έχουμε πρόβλημα μετά με την αναπαραγωγή. Για τα θηλυκά δεν πειράζει λίγο παραπάνω πάχος καθώς χρειάζονται απόθεμα για το δύσκολο έργο.

Η θηλυκιά μας όταν θα είναι έτοιμη θα αρχίσει να ψάχνει υλικά για να φτιάξη την φωλιά.
Φωλιές εσωτερικού τύπου

Για υλικό εγω χρησιμοποιώ Νημα Sisal Fibre Juta-Cotton Με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα συνηθέστερα νήματα που κυκλοφορούν στα pet shop που είναι σαν λεπτό σκοινί είναι λίγο φθηνότερα αλλά δεν προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια καθώς πιάνονται εύκολα στα νύχια των πουλιών και βγαίνουν από τη φωλιά και καμιά φορά μαζί τους κάποιο αυγό ή νεοσσός.
Δώστε το κάτι παραπάνω στα πουλάκια σας το αξίζουν.
Η βασική της διατροφή είναι το βρασμένο αυγό. Το πλένουμε και το βράζουμε πολύ καλά , για 13 έως 15 λεπτά. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος Σαλμονέλας που περιέχουν τα αυγά. Και η ποιο μικρή ποσότητα που για τον άνθρωπο είναι ακίνδυνη , μπορεί να απλωθεί σε όλο το κοπάδι μας.
Το αυγό εγώ το κόβω σε 4 κομμάτια και το δίνω ανά 3-4 ώρες μαζί με τσόφλι το οποία αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου και το τρώνε με όρεξη. Δεν πρέπει να αφήνουμε το αυγό στη φωλιά πολλές ώρες γιατί χαλάει γρήγορα ειδικά τις θερμες ημέρες.
Λογικά τις επόμενες ημέρες θα δούμε και το πρώτο αυγό στη φωλιά και θα ακολουθήσουν ένα κάθε μέρα.


Γέννα 2014
Γέννα 2014


Γέννα 2013
Ανάλογα με τον τύπο ζευγαρώστρας που έχουμε χρησιμοποιούμε και την ανάλογη φωλιά και την τοποθετούμε στο μέρος του θηλυκού.
.jpg)
Η κανάρα κάνει τα αυγά συνήθως νωρίς το πρωί , 7:00 με 8:00.
Και μετά μεταφέρω τα στοιχεία στην καρτέλα του ζευγαριού.

Η κανάρα δεν κάθεται αμέσως στη φωλιά μετά την γέννηση του πρώτου αυγού, συνήθως αρχίζει απο το 2ο ή 3ο αυγό να κλωσάει. Από την ημέρα που θα καθήσει θέλουμε 13-15 ημέρες μέχρι να γεννηθούν τα πουλάκια μας.

Για να λυθεί το θέμα αυτό χρησιμοποιούμε ψεύτικα αυγά.
Παίρνουμε το αυγό μόλις γεννηθεί και στη θέση του βάζουμε ένα ψεύτικο. Για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στο αυγό καλό είναι να μήν το πιάνουμε με γυμνά χέρια αλλά με την ειδική λαβίδα ή να έχουμε πλύνει και στεγνώσει τα χέρια μας καλά.
Τα κανονικά αυγά τα αποθηκεύουμε σε μείγμα σπόρων σε θερμοκρασία δωματίου και τα επιστρέφουμε στη φωλιά μετά την γέννηση του 4ου αυγού. Αυτό γίνεται για εκκολαφθούν όλοι οι νεοσσοί την ίδια μέρα και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.



Διαδικασία κατασκευής του αυγού (VIDEO)
Η επόμενη φάση είναι η οωσκόπηση , δηλαδή να δούμε αν τα αυγά μας είναι γόνιμα.
Αυτό μετά την 4η - 5η μέρα της επώασης και καθ' όλη την διάρκεια .
Ετσι μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του αυγού και πόσα αυγά είναι γόνιμα.
Ο σωστός τρόπος είναι με το οωσκόποιο . Παίρνουμε την φωλιά με τα αυγά σε ενα σκοτεινό σημείο και τα βλέπουμε με το οωσκόποιο. Στα γόνιμα αυγά θα δούμε ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κάποια νεύρα ενώ όσο περνάνε οι μέρες θα σχηματίζεται το καναρίνι μας , ενώ τα άσπορα θα είναι διαφανεί .
Μετά το τελευταίο αυγό σταματάμε να δίνουμε αυγό και δίνουμε αυγοτροφή μέχρι και την γέννηση του πρώτου μικρού.


Και έτσι μετά από 13-15 μέρες φτάνουμε στην ημέρα της εκκόλαψης !!!
Εδώ αναλαμβάνουν οι γονείς και τα πουλάκια μας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Εάν ανήκουμε σε κάποιο σύλλογο και έχουμε δαχτυλίδια κλειστού τύπου , το δαχτυλίδωμα θα πρέπει να γίνει περίπου σε 4-5-6 μέρες απο την γέννηση . Ανάλογα με το πόσα πουλιά έχει φωλιά , αν είναι λίγα μεγαλώνουν ποιο γρήγορα. Θέλει προσοχή για να μην τραυματίσουμε τα πόδια τους και να προλάβουμε πριν μεγαλώσουν πολύ και το δαχτυλίδι δεν μπαίνει.

Στις 10-12 μέρες η μαμά σταματάει να κοιμάται στην φωλιά , ενω τα μικρά μας έχουν γεμίσει από φτερά.
Μετά τις 17-19 μέρες το ζευγάρι θα θέλει να ξεκινήσει νέα γέννα και τότε πρέπει να χωρίσουμε τα μικρά με ένα πλέγμα , ώστε να μπορούν να τα ταΐσουν οι γονείς, και να τα προστατεύσουμε ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς τα φτερά τους ώς νέο υλικό φωλιάς !!
Μετά το δαχτυλίδωμα , ο κάθε νεοσσός αποκτά την προσωπική του καρτέλα που τον συνοδεύει
πάντα

Η Μαμά , Μαυροκόκκινος Αχάτης με το μικρό της , περίπου 20 ημερών
πάντα
Η Μαμά , Μαυροκόκκινος Αχάτης με το μικρό της , περίπου 20 ημερών
Καλή επιτυχία σε όλους και καλές αναπαραγωγές.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΟ! ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΤΗ ΓΕΝΝΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ!!! ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΝΗΛΙΚΑ!!!ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΛΟΥΒΙ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΧΙ ΕΝΝΟΩ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΝΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους. Έχω ένα ζευγάρι καναρίνια το κλουβί των οποίων το έχω στο κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής, έχει ησυχία, δίπλα σε κλειστό παράθυρο χωρις να έχει ρεύματα. Τα είχα σε ζευγαρωστρα με χώρισμα και έχοντας κάνει προετοιμασία το Σάββατο το πρωί έβαλα νημα και φωλιά στην θηλυκια και Την έχτισε μέσα σε 3 ώρες περίπου. Αφου το έκανε τόσο γρήγορα έβγαλα το χώρισμα το μεσημέρι και όλα καλά με τον αρσενικό. Κελαηδαει και δεν μαλώνουν. Μετά από 1,5 μέρα την είδα να κάθετε στην φωλιά και να έχει κάνει αυγό. Παίζει να είναι γονιμοποιημενο? Δεν εχω δει να ζευγαρώνουν. Κάθετε όλη μέρα στη φωλιά από την στιγμή που την έχτισε και δεν βγαίνει να την βατεψει. Έκανε το πρώτο αυγό και σήμερα το δεύτερο. Μόλις πάει να βγει πάει ο αρσενικός αλλά αυτή κατευθείαν ξανά μπαίνει μέσα στη φωλιά. Παίζει να είναι γονιμοποιημενο? Τι να κάνω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Εγώ για πρώτη φορά έχω ένα πρόβλημα. Είχα στην καναρα μου εσωτερική φωλιά και σήμερα πήρα τη φωλιά και τα μετέφερα σε ζευγαρωστρα και επι μιάμιση ώρα δε μπήκε στη φωλιά. Μόλις τα επέστρεψα στο παλιό κλουβί μπήκε αμέσως. Σε πόση ώρα παγώνουν τα αυγά?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα. πως μπορω να μαθω στην καναρα μου να ταιζει τα μικρα της;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήπως μπορω να μαθω στην καναρα μου να ταιζει τα μικρα της;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή