ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

Οπως όλα τα ζώα , τα καναρίνια μας έχουν ανάγκες από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να ζήσουν. Όλα αυτά τα στοιχεία τα πέρνουν μέσα από τη διατροφή τους, η οποία πρέπει να ποικίλει αλλά πάντα να βασίζεται σε ένα καλό μείγμα σπόρων. Οι σπόροι αποτελούν την βασική τους διατροφή καθώς είναι από φύση σποροφάγα πουλιά.
Τα ιχνοστοιχεία και το ασβέστιο τα χρειάζονται όλο το χρόνο και τα παίρνουν από το κόκκαλο σουπιάς που πρέπει να έχουμε όλο το χρόνο στο κλουβί αλλά και από τα διάφορα σκευάσματα με φυσικά ορυκτά μέταλλα , άμμο και όστρακα που κυκλοφορούν.
,

Βιταμίνες παίρνουν κυρίως απο τα φρέσκα φρούτα που χορηγούμε αλλά και από πολυβιταμινούχα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Ειδικά στην περίοδο της αναπαραγωγής αλλά και στην περίοδο αλλαγής πτερώματος όπου καταπονούνται περισσότερο τα πουλιά μας.







Τις απαραίτητες πρωτεΐνες τις δίνουμε μέσω των αυγοτροφών ή του βραστού αυγού.

Το αυγό πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο (13-15 λεπτά) για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας. Τις αυγοτροφές μπορούμε να τις αγοράζουμε έτοιμες ανάλογα την χρήση αλλά ακόμα καλύτερο είναι να τις φτιάχνουμε μόνοι μας (συνταγές σε άλλη σελίδα).

Σε καμία περίπτωση δεν θα έδινα στα πουλιά μου τα σκευάσματα που πουλάνε τα περισσότερα pet shop ως βιταμίνες (κίτρινη -κόκκινη) και φυσικά ούτε και την γενικού τύπου κελαϊδίνη . Ανάλογα το χρώμα των πτηνών μας χρησιμοποιούμε και την κατάλληλη αυγοτροφή, με προσοχή όμως γιατί παχαίνει , αλλά θέλει κάθε μέρα κατά την αναπαραγωγή και την ανάθρεμμα νεοσσών. Στις αυγοτροφές που φτιάχνουμε μόνοι μας μπορούμε κατά την διάρκεια της πτερόροιας να προσθέσουμε την ανάλογη χρωστική ουσία για να τονίσουμε τους χρωματισμούς των καναρινιών μας.

Βασικοί τροφή - σπόροι

Ενα πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζουμε είναι η παντελής έλλειψη γνώσης από τους ιδιοκτήτες των petshop. Συνήθως δεν μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια σε έναν αρχάριο, ούτε και τα βασικά για μία σωστή διατροφή.

Χρησιμοποιούν όλοι την λεγόμενη κελαϊδίνη , μία τροφή που για μένα δεν κάνει να την δίνουμε στα πουλιά μας παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης όταν ξεμείνουμε.

Περιέχει λίγο απ όλα και σε μεγάλη ποσότητα τον σπόρο "ρούπσεν" ο oποίος δεν είναι κατάλληλος για καναρίνια με κόκινο παράγοντα αλλά και για τα υπόλοιπα καθώς είναι γενετικά μεταλλαγμένος σπόρος . Εγώ προσωπικά το αποφεύγω όσο είναι δυνατόν.




Σπόροι και διατροφικά στοιχεία


Κεχρί: Είναι σπόρος αλευρώδης και πολύ θρεπτικός. Στο μίγμα της τροφής χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα. Περιέχει πρωτεΐνες 11,9 %, λιπίδια 4,5 %, υδατάνθρακες 10,9 %.

Βρώμη: Είναι σπόρος που ζεσταίνει και παχαίνει, γιατί είναι πολύ πλούσιος σε υδατάνθρακες και φτωχός σε πρωτεϊνικά στοιχεία γι’ αυτό χρησιμοποιείται με οικονομία. Περιέχει πρωτεΐνες 15,4 %, λιπίδια 6,3 %, υδατάνθρακες 2,4 %

Κανναβούρι: Είναι θρεπτικός, αλλά ελαιώδης και θερμαντικός. Η υπερκατανάλωση κάνει τα πουλιά ανήσυχα και επιθετικά. Γι’ αυτό το λόγο συνιστούμε περιορισμένη χρήση. Περιέχει πρωτεΐνες 21,4 %, λιπίδια 35,3 %, υδατάνθρακες 6,2 %

Λιναρόσπορος: Πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία λόγω των καθαρτικών του ιδιοτήτων. Περιέχει πρωτεΐνες 21,5 %, λιπίδια 35,9 %, υδατάνθρακες 6,2 %.

Νίζερ: Το χρησιμοποιούμε σε όλα τα μίγματα. Αρέσει πολύ στα καναρίνια για την ευχάριστη γεύση του. Αν και είναι ελαφρώς διεγερτικός και παχυντικός σας συνιστούμε τη χορήγησή του και αυτό γιατί διεγείρει την αδενική λειτουργία κι ευνοεί την απόθεση των αυγών. Έχει πολύ καλή σχέση ασβεστίου / φωσφόρου. Περιέχει πρωτεΐνες 24,9 %, λιπίδια 36,2 %, υδατάνθρακες 17,5 %.

Παπαρούνα: Αν και δεν έχει τις ιδιότητες της παπαρούνας από την οποία βγαίνει το όπιο, είναι το ίδιο ηρεμιστικός και σαν σπόρος πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία. Προσοχή γιατί μπορεί να σταματήσει το κελάηδημα.

Περίλλα: Ιδανικός για την περίοδο αλλαγής του πτερώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Περιέχει πρωτεΐνες 45,0 %, λιπίδια 4,0 %, υδατάνθρακες 38,0 %.

Ρούπσεν: Είναι σπόρος ελαιώδεις, που συνίσταται για το βάθος και τη γλυκύτητα των νότων στο κελάηδημα. Πρόσφατα ιατρικά πειράματα απεκάλυψαν ότι ο σπόρος αυτός μπορεί να βλάψει την υγεία. Εγώ προσωπικά τον αποφεύγω


Απλή συνταγή σπιτικής αυγοτροφής για τους νεοσσούς :
ΥΛΙΚΑ
1 ΑΥΓΟ (βρασμένο δώδεκα λεπτά )
Έτοιμο ΤΡΙΜΜΑ ΦΡΥΓΑΝΙΑΣ


1 Κουταλιά της σούπας ΡΙΓΑΝΗ (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένη να έχει ακόμη τα αιθέρια έλαια της)
2 κουταλιές ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ για μωρά - σκέτο , όχι κρέμα
1 κουτάλι μέλι διαλυμένο σε 15 ml χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μίξερ τύπου moulti -πολυκόφτη ρίχνουμε 250 ml φρυγανιάς , τη ρίγανη το ρυζάλευρο και το τσόφλι που έχουμε βγάλει απο το αυγό αφού αυτό βράσει.Τα κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερο σκόνη.Αραιώνουμε 1 κουτάλι μέλι σε 15 ml χλιαρού νερού και το ρίχνουμε στο μίγμα και αναδεύουμε λίγο με το moulti .Ρίχνουμε τώρα μέσα και το βρασμένο αυγό κομμένο σε φέτες με μαχαίρι.Ξαναενεργοποιούμε τη συσκευή ώστε το μίγμα να ενσωματώσει και τρίψει ομοιόμορφα το αυγό.Αν το μίγμα είναι αφράτο η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη.Άν είναι λασπερό τότε ρίχνουμε σιγά σιγά επιπλέον λίγη φρυγανιά .Άν είναι στεγνό προσθέτουμε επιπλέον λίγο -λίγο ένα αυγό που βράζουμε επιπρόσθετα γιατί αν το πρώτο δεν ήταν μικρό ,ίσως να μην εδωσε την αναμενόμενη υγρασία στο μίγμα
Η αυγοτροφή διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες (κρατάει ίσως και λίγο παραπάνω αλλά για νεοσσούς καλύτερα να έχουμε κάτι όσο γίνεται φρέσκο!! ) .Αλλάζεται δυο φορές την ημέρα και το καλοκαίρι πιο συχνά για να μην αλλοιώνεται λόγω ζέστης


Πηγή JK21














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου